Eş Anlamı Case Study

BeratKoc
4 min readApr 28, 2023

Bu döküman, mevzu bahis websitesinin Google’da yayınlanmasından 20 gün sonra oluşturulmuştur.

Eş Anlamlı Sözcükler Üzerine Websitesi Oluşturma Fikri

chatGPT ve benzer yapay zekaların yükselişi beni ve yakın arkadaşlarımı çok heyecanlandırdı. Bunun üzerine yapay zeka teknolojisini kullanarak bir şey üretme konusunda fikir birliği sağladık.

Ekip

Engin, websitenin teknik altyapısı hakkında bir makale yayınladı.

Bir müşterim için SEO içerik çalışması yaparken eş anlamlı kelimelere göz atıyordum. Gezindiğim websitelerin SEO altyapılarının yetersiz olmasından ve eğer chatGPT ile daha zengin bir içerik sağlarsam daha iyi performans alabileceğimi düşündüm. Bunun üzerine Türk eş anlamlı sözcük platformlarının aylık elde ettiği trafiklere göz attım:

  1. Rakibin Trafiği: 220.8K

2. Rakibin Trafiği: 203.4K

3. Rakibin Trafiği: 176K

Eş anlamlı sözcükleri sıralamak üzere yayınlanmış websiteler geçmişte daha fazla olmak üzere 200k trafik almaktadırlar.

Grafiklerden de gördüğünüz üzere son zamanlarda bu platfomların trafiklerinde büyük kayıplar mevcut. Bunun en büyük nedeni haber sayfalarının eş anlamlı sözcük sorguları için pazara girmesidir.

Öğretmen sözcüğü için SERP’te olan ilk eş anlamlı sözcük platformu 10. sırada

Eş anlam sözlük platformları yalnızca haber sitelerinin henüz yayınlamadığı kelimelerde iyi sıralama alabiliyorlar.

Böyle bir rekabette başarılı olmanın bir kaç yolu var:

  • Exact Match Domain // Koray Tuğberk GÜBÜR - Holistic SEO
  • High Quality Content
  • Well-structured OVERALL SEO

Domain

Kullanıcıların genel olarak arama davranışına göz atacak olursak:

“Eş Anlamı” söcüğü sorgulardaki en çok kullanılan ifadedir. Bunun üzerine “esanlami.com” alan adının boş olduğunu görünce hiç kaçırmadan satın aldık

Amacımız Exact Match Domain’in faydalarından maximum derecede faydalanarak haber siteleri gibi baş edilemez rakiplerin önüne geçmek.

İçerik

Eş Anlamlar

Bu aşamada tüm içeriği yapay zeka kullanarak oluşturmayı düşünüyorduk, ancak chatGPT için ne kadar iyi prompt engineering yapmaya çalışsak da on binlerce talebe her zaman doğru yanıt veremiyordu. Bu yüzden içeriğin temelini doğrulanmış ve manuel oluşturulmuş kaynaklardan almaya karar verdik.

Github’da ve diğer bir kaç kaynakta paylaşılan açık kaynak Türkçe eş anlam sözcük listelerini birleştirerek kelime hazinemizin temelini oluşturduk.

Koyu renkli ve birincil olan eş anlamlar, internet üzerinden topladığımız listelerdeki karşılıkları yansıtıyorken, açık renkli olanlar chatGPT’nin oluşturduğu eş anlamlı sözcükler olarak UI/UX tasarımında anlaştık

Anlam

İçeriği oldukça zengin tutmak ve Google’nin eş anlamlar ile kelime anlamlarını aynı sonuçlarda çıkartmasının, birlikte kullanıldığı taktirde websitesinin otoritesini arttıracağını düşünerek eklemeyi düşündük.

Kullanım Örnekleri

Bir üstteki madde ile neredeyse birebir aynı sebepten eklediğimiz ana kelimenin cümle içerisindeki kullanım örneklerini için artı bir nedenimiz daha vardı. O da internet ortamında Türkçe öğrenmek isteyen yabancıların kullanım örneklerine olan talebiydi, bunun uzun vadeli faydası olacağını düşünerek ekledik.

On-site / Technical SEO

Schema Org

Arama motorlarının websitemizi daha kısa sürede daha iyi anlaması için Schema yapılarını kullanmaya karar verdim.

LibrarySystem

Websitemiz bir kütüphane veya sözlük niteliğindedir.

DefinedTerm

Her sayfa bir X kelimesine ait bilgileri içermektedir. Bu şema yapısını kullanmak, websitemizi arama motorlarının gözünde kelime sayfalarımızın X ile ilgili sorgularda daha alakalı görünmesini sağlayacaktır.

FAQPage

Özellike “X kelimesinin anlamı nedir” veya “X kelimesinin kullanım örnekleri” gibi sorgularda daha otorite sahibi olmak ve zengin içeriğin avantajlarından yararlanmak için bu şema yapısını kullandık.

Crawl

Websitesinde 15 bin+ sayfa mevcut. Böyle büyük sayfa yapılarına sahip websitelerinin tarama bütçesini koruyabilmeleri için çok temiz, tarama işlemlerini kolaylaştırmak ve arama motorlarının hiç bir sayfayı ıskalamamasını sağlamaya çalışmak için çok ağlı bir yapı oluşturmak gerekmektedir. Bunun için, yukarıdaki görselde temsil edilmek üzere ana sayfa’dan kelime listelerine, kelime listelerinden kelime sayfalarına doğru, en fazla 3 zıplama ile tüm sayfalara ulaşılabilen bir yapı oluşturdum. Aynı zamanda, kelime sayfalarından da tüm kelime listelerine ve böylelikle diğer tüm kelimelere de ulaşılabilecek bir iç linkleme yapısıyla, otoritenin paylaşılmasını sağlamayı umdum.

20 Gün Sonra

Websitesini hazılama aşamasında, beta ana sayfamızı Google’da index’leterek bir başlangıç attık. Bunun index’lenme hızını yayın tarihinden sonra çok arttıracağını düşünerek hareket ettim.

Sonuçlar düşündüğüm gibi de oldu, yayın tarihinin gecesinde 146 sayfamız indexlendi

20 gün sonra ise 570 sayfamız indexlenmiş durumda ve bazı kolay eş anlam sorgularında Google’da birinci sayfalara çıkmış durumdayız.

Diğer Sonuçlar

Performans

Kazanılan Sorgular

--

--